Valikko

Blå Band Outdoor Meal apuna voitonnälkään

Finnairin lentokapteeni, yksinpurjehtija Ari Huusela on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka pääsi mukaan Vendée Globe 2020 -yksinpurjehduskisaan maailmanympäri. Kenties maailman vaikein purjehduskilpailu haastaa sekä purjehdus- ja navigointitaidoissa että psyykkisessä mielessä.

100 päivää, 44 500 kilometriä luonnon voimien armoilla, ääriolosuhteissa. Unta maksimissaan 45 minuuttia kerralla, ei sänkyä, ei vessaa. Ei ulkopuolista apua, pysähdyksiä tai varastojen täyttämistä. Seurana albatrossit ja jatkuvat myrskyt.

– Suurin osa kilpailusta purjehditaan ennalta-arvaamattomalla Etelämerellä kovassa kylmässä tuulessa ja korkeassa aallokossa. Vastaan voi tulla niin jäävuoria ja valaita, ja lähimpään asutukseen voi olla tuhansia kilometrejä. Avun saaminen saattaa olla päivien tai jopa viikkojen päässä, Huusela kertoo.

Itsensä ylittäminen sekä fyysisen ja psyykkisen kestävyyden kehittäminen vetää Huuselaa yksinpurjehduksen pariin. Vendée Globe haastaakin kilpailijat ennen kisaa ja sen aikana. Suunnittelu ja harjoittelu on aloitettava jo vuosia aiemmin. Henkinen ja fyysinen valmistautuminen, reitin ymmärtäminen, veneen varustaminen ja varautuminen yllättäviin tilanteisiin tuo turvaa vesillä ollessa. 

Blå Band Outdoor Meal sopii ääriolosuhteisiin

Joka neljäs vuosi kisattava Vendée Globe -kilpailu on järjestetty 8 kertaa, mutta vain 100 ihmistä on päässyt maaliin. Huuselalle jo kisaan pääsy oli voitto ja vuosien työn tulos. Seuraavaksi tavoitteeksi hän asetti itselleen maaliin pääsyn 100 päivässä.

Merellä mikään ei ole yksinkertaista. 

– Syöminen on äärimmäisen tärkeää tällaisissa kilpailuissa. Energiaa pitää saada tankattua paljon, koska olosuhteiden vuoksi kilokaloreita kuluu päivässä jopa 8000. Veneessä ei ole keittiötä, joten ruoan pitää valmistua helposti ja nopeasti eikä astioita ole mahdollisuutta tiskata. 

– Yli kolmen kuukauden ruoat pitää pakata mukaan ja ruoan pitää olla kevyttä, koska jokainen mukaan pakattu kilo hidastaa nopeutta.

– Syön parhaimmillaan jopa 4 Blå Bandin retkiruokaa päivässä. Ne toimivat varsinaisina pääruokina, ja niiden lisäksi kuluu paljon snackeja ja välipaloja. 

Valtamerten yli, maapallon ympäri

Miksi Blå Band Outdoor Meal -ruoat valikoituivat Ari Huuselan mukaan? 

– Olemme kokeilleet monien eri valmistajien pakastekuivattuja ruokia, mutta Blå Bandit ovat yksinkertaisesti olleet maukkaimpia – ne ovat oikeasti hyviä. Myös muu miehistö on ollut samaa mieltä.

Blå Bandin retkiruoista pastavaihtoehdot ovat Huuselan suosikkeja. Hänellä on varma, toimiva ja äärettömän merikelpoinen resepti.

– Kaada kuumaa vettä pussiin, pussi kiinni ja anna muhia 20 minuuttia. Pakkaus toimii kattilana ja lautasena.

30 vuotta purjehdusta harrastaneella Huuselalla on lukuisia maileja ja kilpailuja takana. Blå Bandin ruoat ovat olleet mukana aiemmillakin purjehduksilla. Suomalaista ja pohjoismaalaista purjehdushistoriaa luonut Huusela on vuosien varrella muun muassa voittanut avomeripurjehduksen Suomen mestaruuden 1997 ja purjehtinut Atlantin yli yksin kilpaa neljästi sekä kahden hengen miehistöllä kerran.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedä ensimmäisten joukossa upeista retkiruokauutuuksista ja muista ajankohtaisista asioista patikkapolun varrelta.