Valikko

Blå Band Outdoor Meal Ravitsee maastopyöräily­polkujen varrella

Nuori maastopyöräilylupaus Jooa Mitsui on harrastanut lajiaan peräti 10-vuotiaasta asti. Maastopyöräilyn alalajeista erityisesti MTB-enduro viehättää, sillä siinä yhdistyvät kestävyys, vauhti ja tekniikka. Mitsui rakastaa pitkiä kisapäiviä, uusia reittejä luonnossa ja tankkaustaukoja Blå Band Outdoor Meal -retkiruokien parissa.

Tuusulalainen Mitsui (s. 2009) pelasi nuorempana jalkapalloa, salibandya ja harrasti yleisurheilua, kunnes maastopyöräily vei mukanaan. Polkuautot, potku- ja polkupyörät sekä muut menopelit ovat kiinnostaneet Mitsuita pienestä pitäen ja nyt hän kokeekin löytäneensä oman juttunsa. 

– Tässä lajissa on monta hyvää puolta, kuten kova vauhti ja se, että saa itse ohjata. Pidän myös kavereiden kanssa kisaamisesta ja luonnossa olemisesta sekä erilaisten maastojen tuomista esteistä ja hidasteista – kivikot, juurakot ja kuopat haastavat sopivasti ja tuovat kisaamiseen vaaran tuntua. Oikean ajolinjan valinta tarjoaa aina uutta opittavaa, Mitsui kertoo.

Rohkeutta ja vauhdinhurmaa

Maastopyöräilyssä on monta alalajia, joista Mitsuita kiinnostavat erityisesti vauhdikas ja rohkeutta vaativa kaksikko: MTB-enduro ja alamäkipyöräily eli DH (downhill). MTB-enduro on vauhdikas ja haastava laji, joka kiehtoo monia sen teknisyyden ja ajosilmää korostavien reittien ansiosta. Menestyäkseen endurossa ajajalta vaaditaan hyvän peruskunnon lisäksi myös roimasti pyöränkäsittelytaitoa. 

– Enduro-kilpailu koostuu useista erikoiskokeista sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista. Ensin mainituissa otetaan aikaa, jälkimmäisissä ei. Kilpailupaikoilla vallitsee monesti rento ja välitön tunnelma, Mitsui kehuu.

Alamäkiajo on pyöräilyn vauhdikkain laji. Radat ovat alamäkeen rakennettuja polkuja, joista löytyy mm. hyppyreitä, kivikkoja, kallistettuja mutkia ja pudotuksia. Suomessa harrastuspaikkoja löytyy usein laskettelukeskuksista. Kaupallisissa keskuksissa mäen huipulle pääsee hissillä ja radat tullaan alas omien taitojen mukaan. Alamäkipyörät ovat järeitä ja varustettu pitkillä joustoilla, jotta ne kestävät rasitusta ja ovat hallittavissa kovassa vauhdissa haastavassa maastossa. 

– Alamäkiajossa suojavarusteet näyttelevät tärkeää osaa. Lajissa käytetään vastaavia varusteita kuin motocrossissa eli leukasuojallista kypärää, panssaria ja hartiasuojia suojaamassa ylävartaloa, polvi- ja kyynärpääsuojia sekä niskatukea, Mitsui luettelee.

Mitsui on itse välttynyt suuremmilta haavereilta ja loukkaantumisilta ja korostaakin, että oikeanlaiset varusteet ovat vauhtilajissa menestymisen edellytys. Hyvä pyörä on yksinkertaisesti sellainen, että se soveltuu mahdollisimman hyvin käyttötarkoitukseen. Mitsuilta löytyy monipuolinen, täysjousitettu MTB-enduropyörä, hyppimiseen ja temppuiluun tarkoitettu dirttipyörä, metsäajoon ja talvipyöräilyyn loistavasti sopiva all around -pyörä sekä vaihteeton ja mahdollisimman vähillä liikkuvilla osilla varustettu koulupyörä. 

– Hyvän pyörän lisäksi myös pyöränosien laatuun kannattaa panostaa. Kun pyörä on pienintäkin palasta myöten priimaa, voi maastopyöräilyyn keskittyä hyvillä mielin, Mitsui täsmentää.

”Blå Band Outdoor Meal -retkiateriat ovat näppäriä maastopyöräilyssä”

Mitsui treenaa päivittäin ihan jo pelkästään rakkaudesta lajiin. Treeniin kuuluu hissipyöräilyä, metsä- ja maantielenkkejä, pumptrackia, dirttiä sekä talvi- ja sisähallipyöräilyä. Lisänsä tuovat myös crossfit sekä monipuolinen ulkoilu ja retkeily, jotka parantavat tasapainoa ja harjaannuttavat maaston muotojen havaitsemista. Kisat puolestaan koostuvat hyvästä valmistautumisesta ja ahkerasta treenaamisesta, pyörän huollosta ja tarkastuksesta sekä keskittymisestä.

– Hyvän kisan resepti on seuraavanlainen: nauti ajamisesta, yritä ylittää itsesi, mutta älä pyri väkisin huipputuloksiin, sillä se altistaa loukkaantumisille. Niin ja aina tarvitaan myös ripaus tuuria, Mitsui vinkkaa.

Niin treeneissä kuin kisoissa on tärkeää pitää sopivissa väleissä ruokataukoja ja muistaa myös riittävä nesteytys. Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokailuajat pitävät energiatasot korkealla ja auttavat onnistumaan ja ylittämään itsensä.

– Blå Band Outdoor Meal -retkiateriat ovat näppäriä maastopyöräilyssä. Niiden valmistaminen ja nauttiminen on helppoa ja nopeaa. Plussana mainittakoon vielä se, että ne maistuvat hyvältä ja ravitsevat riittävästi. Tuotteita on paljon, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti jotakin. Omat suosikkini ovat Creamy Chicken With Pasta ja Riistapata riisillä. Odotan innolla, että pääsen maistamaan myös tuoteperheen aamiaisruokia, Mitsui kertoo.

”Kun kokeilet uutta, ota kokeneempi kaveri mukaan”

Parhaillaan Mitsui keskittyy käynnissä olevaan kisakauteen, ja tulevaisuuden suhteen hänen tärkeimmät tavoitteensa ovat nauttia ajamisesta, kokeilla erilaisia ratoja, kehittyä ajajana ja päästä kisaamaan ulkomaille. Maastopyöräilystä kiinnostuneita Mitsui kehottaa kokeilemaan rohkeasti lajia.

– Maastopyöräilyn aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain pyörän ja suojavarusteet sekä reipasta mieltä. Pyöräily hyvässä seurassa on todella hauskaa ja myös yksin on mukavaa päästä vauhdin hurmaan metsäpoluilla. Lisäksi useat pyöräilyseurat järjestävät ryhmälenkkejä niin ammattilaisille kuin lajin parissa aloitteleville. Kaikkea ei tarvitse myöskään heti ostaa, vaan pyöriä voi aluksi myös vuokrata. Lisävinkkinä sanottakoon, että kun kokeilet uutta, ota kokeneempi kaveri mukaan, Mitsui neuvoo.

Seuraajilleen ja faneilleen sekä Blå Band Outdoor Mealin retkiruoista nauttiville maastopyöräilijöidenaluille ja seikkailijoille Mitsui lähettää roimasti hyvää fiilistä ja tsemppihenkeä.

– Nauttikaa luonnosta ja raikkaasta ilmasta ja tehkää ennen kaikkea niitä asioita, joista tykkäätte – niin, ja muistakaa myös syödä välillä, Mitsui vinkkaa.


Yläreunan kuva: Mikko Olki / www.mtbrally.com 
Muut kuvat: Janne Kousa

Seuraa Jooa Mitsuin menestystarinaa Instagramissa: @mitsuijooa

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedä ensimmäisten joukossa upeista retkiruokauutuuksista ja muista ajankohtaisista asioista patikkapolun varrelta.